Manuele lymfedrainage / oedeemtherapie

De manuele lymfedrainage houdt zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. 


Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

 

Met manuele lymfedrainage wordt geprobeerd de afvoer van vocht te stimuleren door middel van een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Dit kan ook gedaan worden met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. 

 

Er wordt vaak samengewerkt met andere disciplines, zoals oncologen en chirurgen, zowel in ziekenhuizen als particuliere praktijken. Vaak zijn zij ook degenen die de patiënt doorverwijzen, al is de manuele lymfedrainage, net als andere disciplines in de fysiotherapie, sinds 1 januari 2006 rechtstreeks toegankelijk (zonder verwijsbrief). Bij behandeling voor een chronische code is wel een verwijzing nodig.