Behandelmethode

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, nek, van de armen en de benen. In een eerste gesprek zal de manueel therapeut, net als de fysiotherapeut, vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten al bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke handgrepen worden onderzocht.

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de arts of specialist met een rapportage van de manueel therapeut. 

De behandeling die volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren als ook de houding en bewegingen in huishouden, werk en recreatieve activiteiten. De manueel therapeut probeert de verminderde beweeglijkheid te herstellen door mobilisaties of een manipulatie. Een teveel aan beweeglijkheid kan worden gestabiliseerd doormiddel van specifieke spiertraining.